Ziek door hond op de werkvloer

 

 

Hond mee naar het werk?

Er zijn bedrijven die toestaan dat werknemers hun hond meebrengen naar het werk. Hiervoor zijn diverse redenen te bedenken. Zo zou contact met honden ontspannend werken en daarmee de kans op stress (of nog erger: een burn-out) aanzienlijk verminderen. Er zijn ook praktische argumenten: om de paar uur een ommetje met de hond zorgt voor ontspanning en beweging, en het baasje hoeft om vijf uur niet naar huis te snellen om de hond uit te laten.

 

Uiteraard zijn er ook legio bezwaren tegen de aanwezigheid van een hond op de werkvloer. Niet iedereen is gecharmeerd van geblaf, gekwijl en gesnuffel van de hond van zijn of haar collega. Voorts zijn er mensen die bang of allergisch zijn voor honden.

 

Allergische werkneemster

Onlangs deed de rechtbank Rotterdam uitspraak in een zaak waarbij een werkgeefster haar hond bleef meenemen naar kantoor, ondanks de allergie van haar werkneemster. De werkneemster raakte hierdoor arbeidsongeschikt.

 

Onvoldoende re-integratie-inspanningen

De werkgeefster nam allerlei maatregelen om de “ziekmakende werkomgeving” te verbeteren. De vloerbedekking werd vervangen door laminaat, het kantoor werd wekelijks professioneel gereinigd en er werd een luchtverfrissingsapparaat geplaatst. Echter, de hond bleef. De werkneemster vroeg het UWV om een deskundigenoordeel ter zake van de re-integratie-inspanningen van de werkgeefster. Het UWV oordeelde dat die inspanningen onvoldoende waren.

 

Ondanks het deskundigenoordeel van het UWV weigerde de werkgeefster de werkomgeving “hondvrij” te maken. De hond moest mee naar kantoor, omdat hij niet alleen thuis kon zijn.

 

Ontbinding arbeidsovereenkomst

De werkneemster zag geen andere oplossing dan de kantonrechter te verzoeken om haar arbeidsovereenkomst te ontbinden. De kantonrechter oordeelde dat de werkgeefster zeer ernstig verwijtbaar heeft gehandeld en ontbond de arbeidsovereenkomst onder toekenning van de transitievergoeding plus een billijke vergoeding en met veroordeling van de werkgeefster in de kosten van de procedure.

 

Nieuwsgierig naar de uitspraak? Klik hier.   

 

 

 

Please reload

Recente berichten

Please reload

© Boerleder Advocatuur & Mediation